Bokförlag i Sverige

Albert Bonniers Förlag

Bokförlaget grundades redan 1837 av Albert Bonnier (1820–1900) och är ett av Sveriges äldsta bokförlag. Kända 1800-talsförfattare som fick ut sina böcker här var August Strindberg, Gustav Fröding, Selma Lagerlöf, Albert Engström och många andra.

1900-talet

År 1886 blev Albert Bonniers son, Karl Otto, delägare i förlaget. År 1900 tog han över förlaget, samtidigt som det växte genom att han köpte upp andra bokförlag. Ett förlag som köptes upp var Åhlén & Åkerlund, år 1929. Nya författare som blev utgivna här var bland annat: Sven Lidman, Elin Wägner, Moa Martinson, Vilhelm Moberg, Nils Ferlin med flera. Det var nu som den så kallade arbetslitteraturen blev populär. Även facklitteratur blev populärt att ge ut, så behövde du mattehjälp fanns det böcker att läsa.

Nu under 2000-talet ger förlaget ut cirka 100 nya böcker om året. Bonniers är Sveriges största förlag inom skönlitteratur, men de ger även ut faktaböcker och lyrik.

Brombergs bokförlag

Är ett spännande svenskt bokförlag, som började som ett litet familjebokförlag, av far och dotter Bromberg. Familjen flyttade till Sverige 1970, på grund av att de blev förföljda för sitt polsk-judiska ursprung. I Polen hade Adam Bromberg lång erfarenhet från bokbranschen, och efter andra världskriget hade han grundat flera bokförlag. Ganska snart efter att de flyttat till Sverige, längtade Adam Bromberg efter att arbeta med böcker igen. Han sökte flera jobb inom bokbranschen men fick tyvärr inget.

Han fick då en idé, att öppna ett eget förlag, men utan pengar var det inte lätt. Tillsammans med sin dotter, Dorotea, sökte han ett banklån och fick beviljat ett belopp som räckte tillverkning och tryckning av en bok. Det var år 1976 och boken de gav ut var ”När Kina vaknar”, skriven av Alain Peyrefitte. Boken handlade om ett okänt Kina under 1970-talet, och den blev en succé. Adam Bromberg och Dorotea Bromberg fick i och med det ett nytt banklån, för att trycka flera böcker.

De ville satsa på författare med judiskt ursprung i Östeuropa, och som inte var kända i Sverige. En författare som de hittade var Isaac Bashevis Singer. Han var av judisk härkomst och bodde i Polen. Hans första bok hos Brombergs kom ut 1978, och blev direkt en storsäljare. Samma år fick han Nobelpriset i litteratur, och det innebar att det lilla familjeföretaget både fick stor uppmärksamhet och blev framgångsrika.

Efter Singer kunde bokförlaget presentera flera andra författare som var framgångsrika i sina hemländer. Några av dessa var Susan Sontag, Umberto Eco och Anthony Burges. Här hemma var det inte många som kände till dem innan Brombergs gav ut deras böcker. Men efteråt har de alla blivit mycket populära. År 1980 var det dags för ett Nobelpris till, och det var den polske författaren Czesaw Milosz som fick det. Men det räckte inte med det, för 1990 var det dags för ett nytt Nobelpris i litteratur av en av deras utgivna författare. Denna gång var det poeten, Octavio Paz, från Mexiko som fick det.