Planera – grunden för att skriva en bok
Det är många som drömmer om att ge ut en bok och idag är det både enkelt och möjligt att publicera sin bok på eget bokförlag. Det svåraste kan vara att skriva själva boken, en rolig men självständig process.
Planera
Det första som du behöver göra för att lyckas skriva en bok är att fatta ett beslut och sedan göra en planering över projektet. Att skriva en bok är ett projekt och som med alla projekt har de en början, en mitten och en avslutning. Det är enkelt att börja skriva och att inom ett par timmar ha fått ner några sidor på datorn. Men, det är inte ovanligt att det sedan inte blir något mer av manuset än en fil på datorn.
Ett tips är att sätta undan tid för att göra en planering. Använd ett vitt papper att göra tankekartor på, eller så använder du ett dokument på datorn om det passar dig bättre. Se till att inte bli störd och skapa arbetsro: kaffe, lugn miljö, rent skrivbord, bra arbetsstol eller så sitter du i soffan. Glöm inte heller att ha bra belysning när du arbetar. Det finns många olika slags ljuskällor, som ledlampor, till bra pris hos Dollarstore.
Genom att redan från början skapa en översiktlig planering över ditt manus vet du alltid var din berättelser är på väg; om du skriver en faktabok blir det enklare att skapa en röd tråd om du redan från början beslutat i vilken ordning de olika delarna ska komma. Det finns många personer som tänker att det inte känns kreativt att planera, att de vill att det ska flöda genom hela processen, men i verkligheten är det sällan de personerna som lyckas skriva en bok. Planeringsprocessen kan i sig faktiskt vara en mycket kreativ del av projektet.
Planera och undvik den berömda väggen
Många författare råkar ut för ”väggen” eller writer block: de vet inte hur de ska gå vidare med boken. Halva boken är skriven, mycket har hänt och manuset har kanske rent av ändrat lite karaktär. Vad ska hända härnäst? Det bästa sättet att undvika ”väggen” är helt enkelt genom att ha tänkt igenom manuset i förväg. En planering finns inte till för att styra detaljer, utan för att visa riktningen. Under skrivprocessen ändras delar av berättelsen och vissa karaktärer blir större och andra mindre, intressanta bihistorier ger berättelsen nerv – förändringarna ger berättelsen mer djup, men riktningen är densamma. Det är enklare att skriva en smart thriller eller deckare om du redan från början vet vem som är mördaren, vilka små ledtrådar som du ska ge bort och vilka bisatser som i slut ändan är avgörande för att avsluta berättelsen på ett tillfredställande sätt.
Karaktärerna
För många författare börjar karaktärerna efter ett tag att ”tala”, de blir levande personer i skribentens fantasi. Trots det är det ändå klokt att skriva en biografi till de större karaktärerna. Alla människor kommer någonstans ifrån, från en specifik geografisk plats och en familj, vilket fortfarande påverkar dem. Genom att ge karaktären en bakgrund får den mer djup och blir mer verklig för läsaren.