Litteratur

Vi alla har ju stött på litteratur men litteraturen i sig kan väcka olika typer av associationer, känslor och tankar hos varje individ. Kanske tänker någon på skollitteratur och får obehagskänslor, någon annan tänker på litteraturen som en tillflyktsort till drömmarnas värld. Vissa kanske tänker på facklitteratur och kunskap. Oavsett vad man tänker så finns litteraturen runt omkring oss i dagens samhälle, redan från tidig ålder.

Wikipedia skriver man att litteratur är ett samlingsord för både muntliga och nedskrivna texter men som uppfyller vissa estetiska kriterier. Just ordet litteratur kommer fram latinets ord litteratura och brukar inom det latinska språket användas som tre olika betydelser; filologi, någonting skrivet eller lärdomar/vetenskap.

Kanske håller du på att etablerar dig inom förlagsbranschen? Eller läser du in ljudböcker? Eller använder litteratur som en kommunikationsform? Kanske skriver du egna romaner? Oavsett hur man själv arbetar med litteratur så kan Pennor med tryck vara kul! Du kanske behöver reklam för ditt nyöppnade förlag eller reklam för att visa upp dig själv och ditt författarskap?

Det finns flera vägar att gå och hoppa emellan för att själv lyckas inom litteraturbranschen.

Kanske är du en av många som läst flertalet böcker genom åren och tänkt att du kan skriva någonting bra eller kanske till och med bättre på egen hand? Om du exempelvis önskar bli författare själv så listar SvD 10 steg som kan hjälpa till att lyckas som författare. Bland annat ger de tipset att man behöver utgå från sig och sina intressen. Det kan vara mycket svårare att skriva om någonting som man inte är intresserad av. Så underlätta för dig själv, välj något område eller intresse att skriva om som du kan eller kanske om situationer som du själv varit i. Kom dock ihåg att inte avslöja allt för mycket så att personer i din omgivning kanske misstänker att du skriver om dem. Ett av de första tipsen som de lyfter är även att ge skrivandet tid. Du kommer behöva ändra och korrigera, kanske börja om helt på nytt för att lyckas bra med skrivandet. Be personer som du litar på läsa dina texter och be dem ge ärlig feedback, genom detta sätt kan man komma långt.

Dock är litteraturbranschen en bransch med mycket stor konkurrens, men låt inte det stoppa dig! Även om man kanske inte slår igenom och hamnar högst upp på topplistorna, vinner priser eller

liknande så är det ju helt fantastiskt att få omge sig med litteratur och framförallt jobba med någonting som intresserar en. Så oavsett om du har skrivardrömmar, förlagsdrömmar eller drömmer om att spela in ljudböcker, rådet är att fortsätta jobba framåt och tro på sig själv och sin egen idé. Behöver du mer tips så kan du även kika runt mer på hemsidan här för att få mer tips om att lyckas med just ditt skrivande.