Deckare

Vad är egentligen en deckare?

Jo, det är en slags spänningslitteratur som ingår i skönlitteraturen, men en egen genrer. Man kan dela upp deckare i olika fack Pusseldeckaren som är skriven precis som det låter, man lägger pusselbit för pusselbit för att till slut ha hela pusslet färdig och då vet man vem som är mördaren. För den utgår från att en eller flera person blir mördade under resans gång, och det brukar finnas många personer som är misstänkta. Det är ofta mycket spännande att försöka lista ut vem som är mördaren. Den mest kända pusseldeckarförfattaren är Agatha Christie, som skrivit mängder med böcker och många av dem har blivit populära filmer.

Polisdeckare

När ett mord begåtts så är det här man får följa polisens arbete att hitta den skyldige, och ofta finns det numera kriminaltekniker, rättsläkare, och fingertrycksspecialister med flera som hjälper polisen i deras arbete. Ofta är det en polisstation med flera olika personer som leds av en kommissarie som delar ut uppgifter där de underordnade gör förhör och jobbar gör man två och två. Det finns många författare som skriver denna sortens deckare och i Sverige är nog Sjöwall/Wahlöö en av våra kändaste, deras böcker har filmatiserats i flera omgångar.

Psykologisk thriller

När det gäller psykologiska thriller brukar de oftast vara skrivna utifrån brottslingens perspektiv och här sker berättelsen alltid i kronologisk ordning. Läsaren får veta direkt vem som är mördaren och vem som är offret. Det som sker här är att läsaren inte vet vart mördaren befinner sig och du får följa jakten på mördaren, dessa thrillers brukar inte vara särskilt blodiga, men brukar vara mycket spännande på ett psykiskt sätt och därför kallas de just psykologisk thriller. En av de mest kända förfatarna inom detta område är inte mindre än Fjodor Dostojevskij och hans bok ”Brott och straff”.

Deckare genom tiderna

Deckaren har pendlat i sin popularitet under flera hundra år. Redan på 1800-talet fanns Edgar Allen Poe som var en känd deckarförfattare, nu har han kommit fram i ropet igen och det finns ett svenskt förlag som gör nyutgåvor av hans böcker, och han har blivit populär på nytt. En författare vi inte för glömma är Sir Arthur Conan Doyle som skrivit om Sherlock Holms, och är nog den kändaste detektiven i världen med sin trogne medarbetare Dr Watson.

Ett tag var inte deckare någon litteratur som ansågs vara något att läsa och i början på 1980-talet gapade hyllorna på biblioteken tomma. Sedan fick deckare plötsligt sin storhetstid igen och många svenska deckarförfattare gjorde debut.