Att skriva – ett projekt

Du har säkert läst en bok och tänk ”Jag kan skriva bättre!” och det är säkert också sant. Problemet är att det är skillnad på att kunna korrigera text, skapa en idé på ett papper, skriva de första kapitlen, och att verkligen klara av att skriva en bok.

Ett projekt

Att skriva en bok handlar inte bara om att sitta framför datorn och få ner en berättelse i ett dokument. Det handlar inte ens alltid om att vara den som skriver bäst. Det som skiljer en författare från en person som skulle vilja skriva en bok, är att författaren har fullgjort projektet – ett projekt som tar mycket av din tid. Om du går i författardrömmar kan det vara klokt att hitta ett jobb som fungerar med ditt mål. Ett tips är att söka bemanningsföretag i Stockholm, som next u, som hjälper både arbetsgivare och arbetstagare att hitta rätt – rätt jobb gör det lättare för dig att få tid till att skriva. För att lyckas skriva ett helt manus måste du se din bokidé som ett projekt och angripa projektet som ett roligt problem att lösa. Du kan inte bara förlita dig på känslor: bara skriva när det flödar, när det känns roligt eller tänka dig att din bok ska bli en bestseller. För att lyckas måste du arbeta målmedvetet och även vara villig att ta emot kritik.

Projektets början

För att lyckas med din bok måste du börja med att planera och tänka igenom projektet. En idé är att du avsätter en dag för att börja på förarbetet. Du behöver tid, papper, penna, kaffe och avskildhet. Ett tips är att göra tankekartor över dina idé – spåna vilt, skriv upp allt du kommer på. Tänk igenom din berättelsen, karaktärer, fakta, intriger, tidsaspekten, geografiska platser och olika synvinklar. Om du ska skriva en faktabok behöver du besluta dig för i vilken ordning som de olika delarna ska tas upp och skapa en röd tråd genom manuset så att kapitlen bygger på varandra – det gäller oavsett om du skriver om kläder på medeltiden, digerdöden eller Sveriges relationer med USA under 70-talet.

Vart är du på väg?

Det är roligt att skriva! Ändå kan du hamna i situationen att du inte vet vad du ska skriva om. Bästa sättet att undvika att inte behöva sitta framför datorn och inte veta hur du ska fortsätta, är genom att ha gjort ett förarbete, en tydlig översikt. Under skrivandets gång kan mycket hända, men om du från början vet vem som är mördaren och att upplösningen ska vara på Landvetters flygplats – ja, då vet du alltid vart du är på väg: till Landvetters flygplats och med alla ledtrådar snyggt uppradade för läsaren.

Bearbeta texten

När du äntligen har skrivit ditt manus börjar den sista, och jobbigaste, delen: bearbeta all text flera gånger. Det räcker inte med att du läser igenom en gång, du måste läsa igenom flera gånger, ändra, förbättra, för att sedan ge den till andra att läsa. Lyssna på deras kritik och fortsätt att bearbeta texten. Sedan är du klar och kan skicka in ditt manus!